Publicaties op basis van Ei, foetus, baby

Mei 2023. Over de classificatie ‘abortus’. De Groene Amsterdammer, link.

Zonder de twintigste-eeuwse hormonale zwangerschapstest, wist men de eerste maanden nooit zeker of een vrouw zwanger was. Vrouwen konden dus eeuwenlang aan ‘het opwekken van de maandstonden’ doen, wat niet als een ‘vruchtafdrijving’ gold.
En het was al helemaal geen ‘abortus’, want dat woord bestaat pas sinds de late negentiende eeuw in de Nederlandse taal. De term ‘abortus’ had toen zelfs een tegenovergestelde betekenis aan die van nu. Het ging om vrouwen met ‘dispositio abortiva’ oftewel ‘neiging tot verwerpen der vrucht’ bij een gewenste zwangerschap. Het idee daarvan stamde uit de veeteelt en hield in dat ook menselijke zwangeren die hun vrucht dreigden te verliezen moesten worden geselecteerd en behandeld  (wat niet bepaald zachtzinnig ging).
Daarna zou het woord abortus nog drie keer van betekenis veranderen. De enige rode draad in deze geschiedenis is die van medische bemoeienis met zwangerschap, die gewenst of ongewenst is door de vrouw zelf. Nu er bij medicamenteus ongedaan maken van een ongewenste bevruchting volgens de WHO niet meer persé een arts nodig is, roept de naam ‘abortuspil’ met zijn zware connotaties vooral onnodige barrières op.

Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 20 oktober 2022. Met Gunilla Kleiverda en Rebecca Gomperts. Mifepriston: van voor- tot nabehoeden, 166; D6877, link.

Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 20 oktober 2022. Beknopte versie van het artikel in De Groene: Wat heet een abortus?, 166:D7073, link.

De Volkskrant 16 maart 2022. Opinie: Beëindigen ongewilde zwangerschap moet ook zónder dokter kunnen, download de pdf.

De Nederlandse Boekengdis, nummer 3, 2021. Je eerste schreeuw. Over het hedendaagse abortusdebat, download de pdf.